Doplačila premije 

Vsi zaposleni, ki ste vključeni v kolektivni pokojninski načrt in vam delodajalec ne plačuje premije do maksimalne višine olajšave* lahko sami doplačate premijo in s tem izkoristite davčno olajšavo in še povečate svoje prihranke. Svojo premijo lahko seveda vedno povišate tudi vsi, ki varčujete za dodatno pokojnino individualno.  

Povišanje premije lahko izvedete na dva načina. Lahko se obrnete na vašo kadrovsko službo in le ta vam bo uredila povišanje vplačil ob obračunu plače. Če vam delodajalec ne omogoča tega pa si lahko začnete višjo premijo doplačevati samostojno. Do konca leta lahko vplačate tudi doplačilo premije v enkratnem znesku za celotno leto in tako v maksimalni meri izkoristite davčno olajšavo. 

Doplačilo premije izvedete enostavno z nakazilom na tekoči račun kritnega sklada Pokojninske družbe A. Doplačila do maksimalne višine davčne olajšave se vam bodo upoštevala pri znižanju dohodninske osnove kar pomeni, da boste del doplačila prejeli nazaj v naslednjem letu pri poračunu dohodnine oziroma se vam bo znižalo doplačilo dohodnine. Višina znižanja dohodnine je odvisna od vašega dohodninskega razreda in znaša od 16 do 50% doplačila. 

Podatki za doplačilo na kolektivno polico 

  • IBAN SI56 0291 3025 5416 568
  • Referenca: SI00 87+vaša davčna številka
  • Koda namena: CBFF
  • Namen: Doplačilo premije PDPZ
  • Prejemnik: Pokojninska družba A, d.d., Tivolska 48, 1000 Ljubljana

Če bi želeli doplačati premijo na individualno polico so podatki za nakazilo enaki, le pri sklicu navedete SI00 86+vaša davčna št. 

Primer izpolnjenega plačilnega naloga 

 

Za generacijo QR kode za plačilo z mobilno banko vnesite podatke spodaj

Za enostavnejše doplačilo premije prek vaše spletne banke lahko z vnosom želenega zneska doplačila premije in vaše davčne številke pridobite QR kodo, ki jo nato slikate z vašo mobilno banko na enak način, kot slikate druge položnice. Mobilna banka vam bo samodejno generirala plačilni nalog za doplačilo premije v katerem bodo že izpolnjeni vsi podatki za nakazilo. Na začetku morate izbrati ali želite doplačati premijo na kolektivno polico ali individualno, nato vnesete želeni znesek doplačila in nato še vašo davčno številko. Aplikacija bo samodejno generirala QR kodo, ki jo slikate z vašo mobilno banko in nato po preverbi potrdite plačilni nalog.

 

V pomoč pri izračunu, koliko premije lahko še doplačate za maksimalni izkoristek davčne olajšave, lahko uporabite spletni račun ali mobilno aplikacijo ePokojnina. Za podrobnosti glede možnosti doplačila nas lahko kontaktirate tudi prek telefona 01 230 77 22 ali elektronske pošte info@pokojninskad-a.si

*Maksimalna višina davčne olajšave za prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje znaša 5,84% bruto letne plače zaposlenega in v letu 2023 ne več kot 2.904 evrov. Seveda lahko zaposleni doplačajo premijo tudi nad višino davčne olajšave in vsa doplačila se bodo knjižila na varčevalni račun zaposlenih.