Individualno dodatno pokojninsko zavarovanje

Edino varčevanje z davčno olajšavo s katerim lahko poskrbite za svojo varno prihodnost in si znižate dohodnino. 

Ključne lastnosti:

  • Davčna olajšava;
  • Brez vezave (možna prekinitev oz. mirovanje kadarkoli);
  • Različne naložbene možnosti;
  • Možnost spletne sklenitve;
  • Nizki in pregledni stroški.

Edinstvena davčna olajšava

Država spodbuja individualno dodatno pokojninsko zavarovanje z davčno olajšavo in vplačane premije tekom leta se upoštevajo pri znižanju dohodninske osnove. Posameznik lahko vplača premijo v poljubni višini mesečno oz. letno, premija do višine 5,84% bruto plače (v letu 2021 ne več kot skupaj 2.819 evrov) pa se bo samodejno upoštevala pri znižanju dohodninske osnove.

Individualno dodatno pokojninsko zavarovanje

Primer vplačil in davčne olajšave za različne plače

NETO PLAČA MESEČNA PREMIJA LETNA PREMIJA VRAČILO DOHODNINE
1.000 € 70 € 840 € 227 €
1.700 € 150 € 1.800 € 612 €
2.000 € 195 € 2.340 € 795 €
4.500 € 235 € 2.819 € 1.410 €

Ob poračunu dohodnine boste prejeli nazaj od 16 do 50% med letom vplačane premije, odvisno od dohodninskega razreda. V primeru smrti se prihranki dedujejo in tako poskrbimo v primeru najhujšega tudi za svojce, v času varčevanja pa se nam prihranki ne upoštevajo med naše prihodke in tako nimajo vpliva na socialne prihodke, kot so višina plačila za vrtec, štipendije otrok in podobno. 

Sklenitev individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja

Individualno pokojninsko zavarovanje sklenete enostavno z nekaj kliki prek elektronskega obrazca oziroma z izpolnitvijo pristopne izjave, ki nam jo lahko pošljete nazaj po elektronski ali klasični pošti. Zavarovanje je sklenjeno z vplačilom premije in je brez vezave (možna prekinitev oziroma mirovanje kadarkoli). Podrobnejši pogoji sklenitve na povezavi

Plačevanje premij

Plačevanje premij je preprosto, saj lahko premijo plačujete prek trajnega naloga ali z neposrednim nakazilom preko vašega tekočega računa (primer plačilnega naloga). Premijo plačuje posameznik po želeni dinamiki brez vezave. Premijo lahko plačate tudi z Diners Club kartico prek spleta, ki omogoča plačilo letne premije na do 12 obrokov (več o možnosti plačila z Dines Club kartico na povezavi).

Izplačilo prihrankov 

Prihranke lahko dobite izplačane ob upokojitvi v obliki dodatne pokojninske rente ali enkratnega izplačila oziroma jih lahko dobite izplačane tudi kadarkoli pred upokojitvijo v obliki enkratnega izplačila.

Do izplačila se vam bodo prihranki plemenitili na individualnih varčevalnih računih v izbranih skladih. Zavarovanec lahko izbira med tremi skladi življenjskega cikla, od dinamičnega Delniškega sklada, do konservativnega Zajamčenega sklada, ki ima garantirano glavnico in letni donos. Več o skladih na povezavi, mesečno stanje pa lahko vedno spremljate prek brezplačnega spletnega računa.  

Pogoji varčevanja - Povezava

Pokojninski načrt individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja - PNA-02ŽC

Pristopna izjava za sklenitev individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja - PI PNA-02ŽC

Primer izpolnjenega plačilnega naloga - Dokument

Pogosta vprašanja - Varčevanje

Ker je edino varčevanje, ki ga država spodbuja z davčno olajšavo. Od premij v primeru kolektivnega zavarovanja ni potrebno plačati nobenih prispevkov in dajatev, v primeru individualnega zavarovanja, pa se vplačane premije upoštevajo pri zniževanju osnove za obračun dohodnine.

Postopek za vključitev je zelo enostaven:

  • v primeru individualnega zavarovanja izpolnite spletni obrazec ali pa pristopno izjavo in nam jo podpisano posredujete nazaj po pošti oziroma sken po elektronski pošti;
  • v primeru kolektivnega zavarovanja pa vas prosimo za izpolnitev spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo pripravili ponudbo za podjetje.

Poznamo kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje prek delodajalca (premije financira delodajalec, delno lahko tudi zaposleni) ali individualno dodatno pokojninsko zavarovanje, kjer premije v celoti financiramo sami individualno.

Vsa pogosta vprašanja