Zakaj varčevanje za pokojnino?

Zaradi vedno nižjih javnih pokojnin bo za ohranitev našega življenjskega standarda zelo pomembno, da se glede prihodnosti ne zanašamo le na državo.

Ključne lastnosti:

  • Edino varčevanje z davčno olajšavo;
  • Lahko varčujemo samostojno ali preko podjetja;
  • Pestra izbira skladov;
  • Dedovanje prihrankov v primeru smrti;
  • Možnost spletne sklenitve;

Z vplačili pokojninskega varčevanja si tekom svoje delavne dobe vplačujemo sredstva na posebni varčevalni račun iz katerega ob upokojitvi začnemo prejemati dodatno pokojninsko rento. V vmesnem času so prihranki skrbno investirane v naložbe s čimer je zagotovljena njihova dolgoročna rast. V primeru smrti pred upokojitvijo se prihranki dedujejo s čimer poskrbimo tudi za svojce v primeru najhujšega.

Edino varčevanje z davčno olajšavo

Država spodbuja pokojninsko varčevanje s posebno davčno olajšavo. Zaposleni se lahko vključi v kolektivno zavarovanje prek delodajalca pri katerem premije v celoti oziroma delno financira delodajalec oziroma se vključi v individualno zavarovanje pri katerem samostojno financira premije. Več o davčni olajšavi na povezavi

Spletna sklenitev

Zelo enostavna je tudi sklenitev varčevanja, saj lahko začnemo varčevati le z nekaj kliki in vse uredimo na daljavo. Začnite varčevati na povezavi.  

Več kot pol milijona Slovencev in Slovenk že varčuje

V Sloveniji obstaja dodatno pokojninsko zavarovanje od leta 2001 in do danes je vključenih v varčevanje že več kot 560.000 zaposlenih, ki so za dodatno pokojnino privarčevali že več kot 2,7 milijardi evrov. Vedno več je tudi zaposlenih, ki ob upokojitvi poleg javne pokojnine prejemajo še dodatno pokojnino s katero si občutno izboljšajo svojo kvaliteto življenja.

V nekaterih zahodnih državah so dodatne pokojnine že višje kot javne, zato je toliko pomembneje, da začnemo varčevati za pokojnino čim prej in si zagotovimo že danes brezskrbno prihodnost. 

Pogosta vprašanja - Varčevanje

Ker je edino varčevanje, ki ga država spodbuja z davčno olajšavo. Od premij v primeru kolektivnega zavarovanja ni potrebno plačati nobenih prispevkov in dajatev, v primeru individualnega zavarovanja, pa se vplačane premije upoštevajo pri zniževanju osnove za obračun dohodnine.

Postopek za vključitev je zelo enostaven:

  • v primeru individualnega zavarovanja izpolnite spletni obrazec ali pa pristopno izjavo in nam jo podpisano posredujete nazaj po pošti oziroma sken po elektronski pošti;
  • v primeru kolektivnega zavarovanja pa vas prosimo za izpolnitev spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo pripravili ponudbo za podjetje.

Poznamo kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje prek delodajalca (premije financira delodajalec, delno lahko tudi zaposleni) ali individualno dodatno pokojninsko zavarovanje, kjer premije v celoti financiramo sami individualno.

Vsa pogosta vprašanja