Izkoristite davčno olajšavo dodatnega pokojninskega zavarovanja 

Država spodbuja dodatno pokojninsko zavarovanje s posebno davčno olajšavo, ki je ne omogoča nobena druga oblika varčevanja. 

Če plačujete premijo samostojno 

Pri individualnem varčevanju se vsa vplačila do višine 5,84% bruto plače (skupaj ne več kot 2.819 evrov letno) upoštevajo pri znižanju dohodninske osnove (podobno kot olajšava za vzdrževane družinske člane - otroke) in tako dobite del vplačane premije nazaj ob poračunu dohodnine oziroma se vam zniža doplačilo. Višina vračila je odvisna od vašega dohodninskega razreda. Zaposleni v najvišjem dohodninskem razredu, bi ob vplačilu 2.000 evrov letne premije, prejel naslednje leto ob poračunu nazaj 1.000 evrov. Tega ne omogoča nobena druga oblika varčevanja. Seveda lahko vplačate tudi premijo višjo od davčne olajšave, le pri znižanju dohodnine se ne bo upoštevala.  

Tudi letos omogočamo individualno plačilo premije dodatnega pokojninskega zavarovanja na obroke z Diners Club kartico s katero lahko izkoristite davčno olajšavo še letos, premijo pa plačate na obroke naslednje leto. Več o možnosti akcije in individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja na povezavi.

Če plačuje premijo podjetje

Če podjetje financira zaposlenim kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje od premij ni potrebno plačati nobenih davkov in prispevkov. Prav tako se premije ne upoštevajo zaposlenim kot boniteta, delodajalcu pa se upoštevajo pri znižanju osnove za Davek od dohodkov pravnih oseb (DDPO), zaradi česar je dodatno pokojninsko zavarovanje davčno najbolj ugodna oblika nagrajevanja zaposlenih. Maksimalna premija, ki je upravičena do davčne olajšave, znaša 5,84% bruto plače zaposlenega in letno ne več kot 2.819 evrov na zaposlenega. Če podjetje ne financira premij v maksimalni višini olajšave lahko zaposleni samostojno doplačajo razliko in tudi sami izkoristijo davčno olajšavo. Vsa doplačila do maksimalne višine olajšave namreč znižujejo dohodninsko osnovo, kar pomeni, da zaposleni dobijo del doplačila nazaj ob poračunu oziroma se jim zniža doplačilo. 

Dodatno pokojninsko zavarovanje davčna olajšava

Izračunajte koliko dodatne pokojnine lahko privarčujete in za koliko si znižate dohodnino s pomočjo spletnega izračuna oziroma mobilne aplikacije ePokojnina.

Dodatne informacije in sklenitev:

e - mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

telefon: +386 (0)1 230 77 21