Davčna olajšava dodatnega pokojninskega zavarovanja

 • Država spodbuja dodatno pokojninsko zavarovanje s posebno davčno olajšavo, ki je ne omogoča nobena druga oblika varčevanja.

  V primeru kolektivnega varčevanja prek podjetja so vsa vplačila do 5,84% bruto plače zaposlenega oproščena vseh dajatev in prispevkov, dodatno pa se upoštevajo delodajalcu pri znižanju osnove za obračun davka od dohodkov pravnih oseb. Tako predstavlja kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje davčno najbolj ugodno obliko nagrajevanja zaposlenih.

  Doplačilo premije se zaposlenemu izplača.

  Vsi zaposleni, ki so vključeni v kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje in jim delodajalec ne plačuje premije do maksimalne višine davčne olajšave (5,84% bruto plače in letno ne več kot 2.819 evrov), lahko samostojno iz svoje bruto ali neto plače doplačajo premijo do maksimalne višine davčne olajšave in s tem tudi sami izkoristijo olajšavo v celoti.

  Tudi samostojno lahko izkoristimo olajšavo za prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje

  Če vam delodajalec ne omogoča vključitve v kolektivni pokojninski načrt lahko vsak posameznik varčuje tudi samostojno in si individualno plačuje premije. Tudi v tem primeru individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja je posameznik deležen posebne davčne olajšave in vsa vplačila tekom leta se upoštevajo pri znižanju dohodninske osnove (podobno kot olajšava za vzdrževane družinske člane - otroke) in tako si lahko z dodatnim pokojninskim zavarovanjem znižamo dohodnino. Več o možnosti individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja in možnostih znižanja dohodnine na povezavi.

  Dodatno pokojninsko zavarovanje davčna olajšava

  Izračunajte si koliko lahko še doplačate in koliko davčne olajšave lahko izkoristite s pomočjo spletnega izračuna na povezavi.

  Doplačilo premije dodatnega pokojninskega zavarovanja in oceno vaše javne in dodatne pokojnine si lahko izračunate tudi s pomočjo mobilne aplikacije ePokojnina.

  Dodatne informacije in sklenitev:

  e - mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

  telefon: +386 (0)1 230 77 21