Izkoristite davčno olajšavo dodatnega pokojninskega zavarovanja 

Država spodbuja dodatno pokojninsko zavarovanje s posebno davčno olajšavo, ki je ne omogoča nobena druga oblika varčevanja.

Če plačuje premijo podjetje

Če podjetje financira zaposlenim kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje od premij ni potrebno plačati nobenih davkov in prispevkov. Dodatno se premije ne štejejo kot boniteta zaposlenim, podjetju pa se upoštevajo pri znižanju osnove za davek od dobička pravnih oseb. Tako gre za davčno najbolj ugodno obliko nagrajevanja zaposlenih s katero podjetja dodatno motivirajo zaposlene in povečujejo njihovo zavzetost. Maksimalna višina davčne olajšave na zaposlenega znaša 5,84% njegove bruto plače in letno ne več kot 2.819 evrov. Če podjetje na plačuje premije v višini maksimalne olajšave lahko razliko samostojno doplačajo zaposleni in s tem tudi sami izkoristijo olajšavo.

Če plačujete premijo samostojno 

Če vam delodajalec ne omogoča vključitve v kolektivni pokojninski načrt lahko sami varčujete individualno in tudi v tem primeru izkoristite davčno olajšavo. Pri individualnem varčevanju se vsa vplačila do višine 5,84% bruto plače (skupaj ne več kot 2.819 evrov letno) upoštevajo pri znižanju dohodninske osnove (podobno kot olajšava za vzdrževane družinske člane - otroke) in tako dobite del vplačane premije nazaj ob poračunu dohodnine oziroma se vam zniža doplačilo. Zaposleni v najvišjem dohodninskem razredu bi ob vplačilu 2.000 evrov premije prejel naslednje leto ob poračunu nazaj 1.000 evrov. Tega ne omogoča nobena druga oblika varčevanja. 

Tudi letos omogočamo individualno plačilo premije dodatnega pokojninskega zavarovanja na obroke z Diners Club kartico s katero lahko izkoristite davčno olajšavo še letos, premijo pa plačate na obroke naslednje leto. Več o možnosti akcije in individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja na povezavi.

Dodatno pokojninsko zavarovanje davčna olajšava

Izračunajte koliko premije dodatnega pokojninskega zavarovanja lahko še doplačate in koliko davčne olajšave lahko izkoristite s pomočjo spletnega izračuna oziroma mobilne aplikacije ePokojnina.

Dodatne informacije in sklenitev:

e - mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

telefon: +386 (0)1 230 77 21