Individualno dodatno pokojninsko zavarovanje

 • Individualno dodatno pokojninsko zavarovanje je edino varčevanje z davčno olajšavo s katerim lahko poskrbite za svojo varno prihodnost in si istočasno znižate dohodnino. 

  Ključne lastnosti:

  • Davčna olajšava;
  • Brez vezave (možna prekinitev oz. mirovanje kadarkoli);
  • Različne naložbene možnosti;
  • Dedovanje prihrankov;
  • Nizki in pregledni stroški.

  Posameznik si samostojno plačuje mesečno oziroma letno premijo dodatnega pokojninskega zavarovanja na poseben varčevalni račun na katerem so sredstva investirana v izbrani kritni sklad (več o naložbenih možnostih) vse do upokojitve, ko na podlagi prihrankov začnemo prejemati vsak mesec dodatno pokojnino, ki nam omogoča kvalitetno življenje, potovanja in druge aktivnosti, ki si jih samo z javno pokojnino ne bomo morali privoščiti.

  Država spodbuja individualno dodatno pokojninsko zavarovanje z davčno olajšavo in vplačane premije tekom leta se upoštevajo pri znižanju osnove za obračun dohodnine kar pomeni, da istočasno varčujemo in si znižamo dohodnino. Tega nam ne omogoča nobena druga oblika varčevanja. Posameznik lahko vplača premijo v poljubni višini mesečno oz. letno, premija do višine 5,84% bruto plače (v letu 2017 ne več kot skupaj 2.819 evrov) pa bo deležna davčne olajšave in se bo upoštevala pri znižanju osnove za dohodnino.

  NETO PLAČA MESEČNA PREMIJA LETNA PREMIJA VRAČILO DOHODNINE
  1.000 € 80 € 960 € 260 €
  1.500 € 138 € 1.656 € 450 €
  2.000 € 150 € 1.800 € 740 €
  2.500 € 230 € 2.760 € 1.131 €

  Ob poračunu dohodnine bomo prejeli nazaj od 25 do 50% med letom vplačane premije dodatnega pokojninskega zavarovanja, odvisno od dohodninskega razreda v katerega smo uvrščeni oziroma se nam bo za toliko znižalo doplačilo. 

  Individualno dodatno pokojninsko zavarovanje

  Sklenitev individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja

  Individualno pokojninsko zavarovanje sklenete enostavno z izpolnitvijo pristopne izjave oziroma elektronskega obrazca. Zavarovanje je sklenjeno z vplačilom premije.

  Plačevanje premij

  Plačevanje premij pokojninskega zavarovanja je preprosto, saj lahko premijo plačujete prek trajnega naloga ali z neposrednim nakazilom preko vašega tekočega računa. Premijo vplačate na tekoči račun IBAN SI56 0291-3025-5416-568, Referenca SI00 86vaša davčna številka, koda namena CBFF. Premijo plačuje posameznik po želeni dinamiki brez vezave. Premijo lahko po novem plačate tudi z Diners Club kartico preko posebnega varnega spletnega obrazca na povezavi (možnost plačila letne premije na do 12 obrokov).


  Izplačilo prihrankov individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja 

  Prihranke lahko dobite izplačane ob upokojitvi v obliki dodatne pokojninske rente ali enkratnega izplačila oziroma tudi kadarkoli pred upokojitvijo v obliki enkratnega izplačila. 

  Pokojninski načrt individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja - PNA-02ŽC

  Pristopna izjava za sklenitev individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja - PI PNA-02ŽC

  Primer izpolnjenega plačilnega naloga - Dokument