Individualno dodatno pokojninsko zavarovanje

Edino pokojninsko varčevanje z davčno olajšavo s katerim lahko poskrbite za svojo varno prihodnost in si znižate dohodnino. Varčevanje lahko sklenete enostavno in varno prek spleta.

Ključne lastnosti:

  • Davčna olajšava;
  • Brez vezave (možna prekinitev oz. mirovanje kadarkoli);
  • Različne naložbene možnosti;
  • Nizki in pregledni stroški.

Edinstvena davčna olajšava

Država spodbuja individualno dodatno pokojninsko zavarovanje z davčno olajšavo in vplačane premije tekom leta se upoštevajo pri znižanju dohodninske osnove kar pomeni, da istočasno varčujemo in si znižamo dohodnino. Tega nam ne omogoča nobena druga oblika varčevanja. Posameznik lahko vplača premijo v poljubni višini mesečno oz. letno, premija do višine 5,84% bruto plače (v letu 2021 ne več kot skupaj 2.819 evrov) pa se bo upoštevala pri znižanju dohodninske osnove.

Primer vplačil in davčne olajšave za različne plače

NETO PLAČA MESEČNA PREMIJA LETNA PREMIJA VRAČILO DOHODNINE
1.000 € 70 € 840 € 227 €
1.700 € 150 € 1.800 € 612 €
2.000 € 195 € 2.340 € 795 €
4.500 € 235 € 2.819 € 1.410 €

Ob poračunu dohodnine bomo prejeli nazaj od 16 do 50% med letom vplačane premije dodatnega pokojninskega zavarovanja, odvisno od dohodninskega razreda v katerega smo uvrščeni oziroma se nam bo za toliko znižalo doplačilo. V primeru smrti se prihranki dedujejo in tako poskrbimo v primeru najhujšega tudi za svojce, v času varčevanja pa se nam prihranki ne upoštevajo med naše prihodke in tako nimajo vpliva na socialne prihodke, kot so višina plačila za vrtec, štipendije otrok in podobno. 

Individualno dodatno pokojninsko zavarovanje

Sklenitev individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja

Individualno pokojninsko zavarovanje sklenete enostavno z nekaj kliki prek elektronskega obrazca oziroma z izpolnitvijo pristopne izjave, ki nam jo lahko pošljete nazaj po elektronski ali klasični pošti. Zavarovanje je sklenjeno z vplačilom premije in je brez vezave (možna prekinitev oziroma mirovanje kadarkoli).

Plačevanje premij

Plačevanje premij je preprosto, saj lahko premijo plačujete prek trajnega naloga ali z neposrednim nakazilom preko vašega tekočega računa (primer plačilnega naloga). Premijo plačuje posameznik po želeni dinamiki brez vezave. Premijo lahko plačate tudi z Diners Club kartico preko posebnega varnega spletnega obrazca na povezavi (možnost plačila letne premije na do 12 obrokov).


Izplačilo prihrankov individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja 

Prihranke lahko dobite izplačane ob upokojitvi v obliki dodatne pokojninske rente ali enkratnega izplačila oziroma jih lahko dobite izplačane tudi kadarkoli pred upokojitvijo v obliki enkratnega izplačila. Do izplačila se vam bodo prihranki plemenitili na individualnih varčevalnih računih v izbranih skladih. Zavarovanec lahko izbira med tremi skladi življenjskega cikla, od dinamičnega Delniškega sklada, do konservativnega Zajamčenega sklada, ki ima garantirano glavnico in letni donos. Več o skladih na povezavi, mesečno stanje pa lahko vedno spremljate prek brezplačnega spletnega računa.  

Pokojninski načrt individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja - PNA-02ŽC

Pristopna izjava za sklenitev individualnega dodatnega pokojninskega zavarovanja - PI PNA-02ŽC

Primer izpolnjenega plačilnega naloga - Dokument