Kako si bo Bojan izboljšal svojo pokojnino?

Bojan, ki ima lastno podjetje (enoosebni d.o.o.) v katerem ima status poslovodne osebe, si mora obračunavati vsak mesec minimalne prispevke za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje (PIZ).* Če si bo minimalne prispevke plačevala celo delavno dobo lahko računa na javno pokojnino le v višini minimalne pokojnine, ki znaša letos približno 530 evrov.

Če si začne Bojan danes samostojno plačevati 100 evrov mesečno na svoj varčevalni račun bo prejemal ob upokojitvi čez 33 let vsak mesec poleg javne še približno 290 evrov dodatne pokojnine.**

Dodatno bo zaradi davčne olajšave vsako leto plačala nižjo dohodnino, privarčevana sredstva pa se v primeru smrti pred upokojitvijo dedujejo, s čimer poskrbimo tudi za svojce v primeru najhujšega.

Minimalni prispevki za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje za s.p. znašajo v letu 2019 približno 237 evrov mesečno. Dodatno zaradi varčevanja ne bo imel dražjega plačila vrtca za svoje otroke, kot se lahko zgodi pri varčevanju na banki. 

Izračun je informativne narave in predvideva povprečni letni donos sredstev v višini 4,3%, dobo varčevanja 33 let in starost zavarovanca ob upokojitvi 65 let. Prikazana je klasična bruto dodatna pokojninska renta po pokojninskem načrtu SPAI-03. Gre za informativni primer in ne za dejansko osebo.

Dodatne informacije in sklenitev:

e - mail: info@pokojninskad-a.si

telefon: +386 (0)1 230 77 21