Kako si bo Bojan izboljšal svojo pokojnino?

Bojan, ki ima lastno podjetje (enoosebni d.o.o.) v katerem ima status poslovodne osebe, si mora obračunavati vsak mesec minimalne prispevke za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje (PIZ). Če si bo minimalne prispevke plačevala celo delavno dobo lahko računa na javno pokojnino le v višini minimalne pokojnine, ki znaša letos približno 581 evrov.

Če si začne Bojan danes samostojno plačevati 150 evrov mesečno na svoj varčevalni račun bo prejemal ob upokojitvi čez 33 let vsak mesec poleg javne še približno 365 evrov dodatne pokojnine.*

Dodatno bo zaradi davčne olajšave vsako leto plačala nižjo dohodnino, privarčevana sredstva pa se v primeru smrti pred upokojitvijo dedujejo, s čimer poskrbimo tudi za svojce v primeru najhujšega.

Izračun je informativne narave in predvideva povprečni letni donos sredstev v višini 4,3%, dobo varčevanja 33 let in starost zavarovanca ob upokojitvi 65 let. Prikazana je klasična bruto dodatna pokojninska renta po pokojninskem načrtu SPAI-03. Gre za informativni primer in ne za dejansko osebo.

Dodatne informacije in sklenitev:

e - mail: info@pokojninskad-a.si

telefon: +386 (0)1 230 77 21

Pogosta vprašanja - Varčevanje

Ker je edino varčevanje, ki ga država spodbuja z davčno olajšavo. Od premij v primeru kolektivnega zavarovanja ni potrebno plačati nobenih prispevkov in dajatev, v primeru individualnega zavarovanja, pa se vplačane premije upoštevajo pri zniževanju osnove za obračun dohodnine.

Postopek za vključitev je zelo enostaven:

  • v primeru individualnega zavarovanja izpolnite spletni obrazec ali pa pristopno izjavo in nam jo podpisano posredujete nazaj po pošti oziroma sken po elektronski pošti;
  • v primeru kolektivnega zavarovanja pa vas prosimo za izpolnitev spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo pripravili ponudbo za podjetje.

Poznamo kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje prek delodajalca (premije financira delodajalec, delno lahko tudi zaposleni) ali individualno dodatno pokojninsko zavarovanje, kjer premije v celoti financiramo sami individualno.

Vsa pogosta vprašanja