Slovenija bo po demografskih napovedih čez 25 let peta najbolj stara država na svetu. Takrat bo pri nas kar 34% vseh prebivalcev starih 65 let ali več, kar predstavlja občutno povečanje, glede na danes, ko znaša ta delež 18%. Tako imenovana dolgoživa družba prinaša izzive na številnih področjih, od stabilnosti javnih financ zaradi povečanih izdatkov za pokojnine in zdravstvo, spremenjenih navad potrošnikov, pomanjkanja delovne sile zaradi krčenja delovno sposobne populacije in tako dalje.

Na področju pokojnin prinaša dolgoživa družba na eni strani neizbežno poviševanje upokojitvene starosti in pokojninske dobe, ki je potrebna za pridobitev javne pokojnine in na drugi strani naraščajoči pomen drugega pokojninskega stebra, ki z dodatnimi pokojninami nadomešča vedno nižje javne pokojnine.


Foto: Anže Furlan

Kako oziroma na kakšen način bomo lahko na starost sploh še delovno aktivni je vprašanje, ki se prepogosto zanemari in na katerega smo hoteli opozoriti s predstavitvijo posebnega "simulatorja staranja", ki ga je razvil nemški inovator. Ta s posebnimi utežmi, očali in glušniki simulira staranje telesa in nas preslika v prihodnost, v čevlje povprečnega osemdesetletnika. S tem želimo razširiti izkušnjo staranja in tako povečati družbeno senzibilnost do starejših, saj se moramo zavedati, da bomo kmalu tudi sami v njihovi koži.  

Dolgoživa družba prinaša izzive, ki bodo vplivali na številna področja naše družbe in gospodarstva. V kakšni fizični in finančni kondiciji bomo v starosti pa imamo največji vpliv sami, z našim današnjim vedenjem. 

Podrobneje glede predstavitve simulatorja staranja na nedavni konferenci Zlata nit si lahko preberete v članku, objavljenem 1. aprila 2018 v časniku Dnevnik na povezavi.

S spoštovanjem,

Pokojninska družba A, d.d.

Pripete datoteke
Download this file (Časovni stroj, ki nam bolje pomaga razumeti starejše.pdf)Novica v Pdf obliki99 kB

NAROČITE SE NA SVEŽE NOVOSTI IZ PODROČJA:

  • Pokojninsko zavarovanje
  • Finančni trgi
  • Obvestila za javnost