Izsledki zadnje raziskave med zaposlenimi in upokojenci, ki jo je nedavno predstavila mednarodna finančna skupina ING, kažejo na vedno večje skrbi zaposlenih o tem, kako bodo ob upokojitvi preživeli ob vedno nižjih javnih pokojninah. Vedno večji je tudi razkorak med pričakovano višino prihodkov v pokoju in realnostjo. 

Raziskava mednarodne finančne skupine ING, ki je zajela 14.695 zaposlenih in upokojencev v 15 državah, med katere so bile poleg skoraj vseh evropskih držav vključene tudi ZDA, Avstralija in Turčija, kaže, da kar 61 odstotkov anketiranih skrbi, kako bodo finančno shajali po upokojitvi. Finance ob upokojitvi najbolj skrbijo Špance in Francoze, najmanj pa Nizozemce in Turke.

 


Vedno več odgovornosti je na posamezniku 

Raziskava v vseh državah nakazuje tudi na spremembo miselnosti. Vedno več zaposlenih namreč meni, da morajo del odgovornosti za dostojno življenje v pokoju prevzeti tudi posamezniki in njihovi delodajalci. Zaposleni v Evropi pričakujejo, da naj bi država poskrbela le za približno 43 odstotkov njihovih finančnih potreb v pokoju, preostalih 27 % finančnih potreb bi priskrbeli zaposleni, 19 % delodajalci, ostalih 7% sredstev pa bi priskrbele družine zaposlenih. Na državo se najmanj zanašajo Britanci, ki imajo že več kot 100-letno zgodovino zasebnih pokojninskih načrtov in Nizozemci, ki imajo tudi enega najbolj razvitih sistemov dodatnega zasebnega pokojninskega varčevanja v skladih. Najbolj pa se na državo zanašajo Čehi in Španci. Zunaj Evropske unije se glede zanašanja na financiranje njihove upokojitve na državo najmanj zanašajo v ZDA, kjer pričakujejo, da bo država zagotovila le 22 odstotkov njihovih prihodkov v pokoju.  

Pri financah ob upokojitvi je zanimivo tudi, da vseh prihrankov zaposleni ne nameravajo nameniti lastnemu preživetju v pokoju, del teh nameravajo zapustiti svojcem. Delež takšnih je največji na Poljskem, kjer jih 61 odstotkov namerava del prihrankov zapustiti svojcem.

Celotne izsledke raziskave si lahko preberete v članku, objavljenem 9. marca 2019 v časopisu Dnevnik na povezavi.

S spoštovanjem,

Pokojninska družba A, d.d.

Pripete datoteke
Download this file (Vedno več odgovornosti je na posamezniku.pdf)Novica v Pdf obliki138 kB

NAROČITE SE NA SVEŽE NOVOSTI IZ PODROČJA:

  • Pokojninsko zavarovanje
  • Finančni trgi
  • Obvestila za javnost