Po navdušujočem lanskem novembru, ko so rezultati kliničnih testiranj pokazali, da razvita cepiva delujejo in so presenetljivo učinkovita, smo ob prvih decembrskih cepljenjih previdno, a optimistično zrli v 2021. Večina nas je v 2021 zrla s precejšnjim optimizmom na krilih ravno pričetega cepljenja.

DECEMBER 2020


*Cenovni indeks, ki ne vključuje donosa od prejetih dividend 

A sledil je januar in z njim angleška mutacija koronavirusa, ki naj bi bil bolj nalezljiv. Sledili sta južnoafriška in brazilska mutacija. Cepljenje se je sicer odločno začelo v Izraelu, Združenem kraljestvu, ZDA, a bistveno počasneje v Evropski uniji. Enostavno ni bilo dovolj cepiva. Za nameček sta tako Pfizer/Biontech (zaradi preurejanja oz. dviga kapacitet belgijske tovarne) kot AstraZeneca prehodno znižala napovedane količine dobav cepiv. Vnel se je odprt spor med EU in AstraZeneco o pogodbenih zavezah glede dobav ter bruseljska zahteva prijave vseh cepiv izvoženih iz EU.  Mutacije, počasen štart kampanje cepljenja, božično novoletni val pandemije, stroge karantene, znižan plan dobavljenih količin cepiv ter posledično politično obračunavanje glede količin dobav cepiv so v zadnjem tednu januarja pustili negativen pečat tudi na svetovnih delniških trgih. Januar tako navkljub zgodovinskemu startu globalne kampanje cepljenja ni bil pozitivno donosen delniški mesec. Globalni delniški indeks MSCI World je tako v januarju izgubil 0,3 % vrednosti. 

JANUAR 2021

 
*Cenovni indeks, ki ne vključuje donosa od prejetih dividend 

A prišli so zadnji dnevi januarja in z njim optimističen in delniško rastoč vstop v februar. Kaj se  je spremenilo?

Konec januarja so družbe Pfizer&Biontech[1] in Moderna[2] sporočile, da laboratorijski testi potrjujejo, da so njihova cepiva učinkovita proti angleški in južnoafriški mutaciji koronavirusa. Rahlo zmanjšana bi po njihovi analizi lahko bila učinkovitost cepiva proti južnoafriški različici. V vseh primerih pa pričakujejo varovanje pred hudim potekom bolezni. Hkrati  so napovedali skrbno spremljanje mutacij ter hiter razvoj novih različic cepiv prilagojenih novim verzijam virusa.

V zadnjih januarskih dneh sta družbi Novavax[3] in Johnson&Johnson objavili rezultate kliničnih testiranj njunih cepiv. Cepivo prve je pri angleških testirancih 89,3 % učinkovito in to navkljub temu, da je prek 50 % okuženih testirancev okužila nova angleška različica virusa. Cepivo je tudi 60 % učinkovito v boju z južnoafriško različico virusa. Nihče od cepljenih testirancev ni hudo zbolel ali umrl zaradi COVID. Cepivo družbe Johnson&Johnson[4] je bilo v kliničnih testiranjih 66 % učinkovito (72 % v ZDA, 66 % v Latinski Ameriki in 57 % v Južni Afriki) in je popolnoma preprečilo hospitalizacije in smrti (od 28. dne po cepljenju dalje). Obe družbi sta v prvih dneh februarja tudi zaprosili ustrezne državne regulatorje za izredno odobritev njunih cepiv. Odobritve so pričakovane konec februarja, prve dobave napovedujejo za pričetek aprila.

Poleg spodbudnih novic na področju cepiv smo od sredine januarja naprej spremljali tudi močno upadanje števila novo okuženih v ZDA, Združenem kraljestvu in drugih delih sveta (npr. Južni Afriki), kjer je novoletnemu sproščenemu vzdušju sledila stroga karantena. Slednja je očitno učinkovita tudi proti novim mutacijam virusa.

Do 20. februarja so v 76 državah že vbrizgali  prek 200 mio odmerkov cepiva, dnevno v zadnjih dneh cepijo 6,3 mio ljudi. Nekatere države so že uspele precepiti znaten del populacije (npr. Izrael 47 %, Združeno kraljestvo 25 % ter ZDA 13 % celotne populacije s prvim odmerkom). Tempo cepljenja se iz tedna v teden kontinuirano pospešuje. K temu prispevajo nova odobrena cepiva ter postopno višanje proizvodnih kapacitet. Proizvajalci cepiv so hiteli zaganjati nove proizvodnje linije in obljubljajo bistveno višje količine cepiv v prihodnjih tednih in mesecih. Pfizer&Biontech sta tako dvignila planirano proizvodnjo cepiva za leto 2021 za prek 50 % (iz 1,3 mrd na 2 mrd odmerkov). V Nemčiji je Biontech zagnal novo tovarno cepiva s prvimi planiranimi dobavami v aprilu[5]. Vodilni v Astrazeneci so napovedali podvojitev proizvodnje  na 200 mio odmerkov mesečno pričenši z aprilom. Če k temu dodamo še višanje proizvodnje Moderninega cepiva ter verjeten aprilski pričetek dobav trenutno še neodobrenih dveh novih cepiv, potem postane precej verjetno, da bomo do konca aprila tudi v Evropi uspeli precepiti rizični del populacije (npr. vse starejše od 65 let) in se s tem tudi dokončno poslovili od zajezitvenih ukrepov in omejitev.

Pokojninska družba A, d.d.

 

[1] In Vitro Studies Demonstrate Pfizer and BioNTech COVID-19 Vaccine Elicits Antibodies that Neutralize SARS-CoV-2 with Key Mutations Present in U.K. and South African Variants | Pfizer

[2] Moderna COVID-19 Vaccine Retains Neutralizing Activity Against Emerging Variants First Identified in the U.K. and the Republic of South Africa | Moderna, Inc. (modernatx.com)

[3] Novavax COVID-19 Vaccine Demonstrates 89.3% Efficacy in UK Phase 3 Trial | Novavax Inc. - IR Site

[4] Johnson & Johnson Announces Single-Shot Janssen COVID-19 Vaccine Candidate Met Primary Endpoints in Interim Analysis of its Phase 3 ENSEMBLE Trial | Johnson & Johnson (jnj.com)

[5] Update on vaccine production at BioNTech’s manufacturing site in Marburg | BioNTech

NAROČITE SE NA SVEŽE NOVOSTI IZ PODROČJA:

 • Pokojninsko zavarovanje
 • Finančni trgi
 • Obvestila za javnost

Pogosta vprašanja

Ker je edino varčevanje, ki ga država spodbuja z davčno olajšavo. Od premij v primeru kolektivnega zavarovanja ni potrebno plačati nobenih prispevkov in dajatev, v primeru individualnega zavarovanja, pa se vplačane premije upoštevajo pri zniževanju osnove za obračun dohodnine.

Postopek za vključitev je zelo enostaven:

 • v primeru individualnega zavarovanja izpolnite spletni obrazec ali pa pristopno izjavo in nam jo podpisano posredujete nazaj po pošti oziroma sken po elektronski pošti;
 • v primeru kolektivnega zavarovanja pa vas prosimo za izpolnitev spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo pripravili ponudbo za podjetje.

Poznamo kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje prek delodajalca (premije financira delodajalec, delno lahko tudi zaposleni) ali individualno dodatno pokojninsko zavarovanje, kjer premije v celoti financiramo sami individualno.

Vsa pogosta vprašanja

Skladi življenjskega cikla

DELNIŠKI SKLAD
 • Stari do 42 let
 • 70% delnic
 • 30% obveznic
URAVNOTEŽENI SKLAD
 • Stari do 55 let
 • 25% delnic
 • 75% obveznic
ZAJAMČENI SKLAD
 • Za vse starosti
 • 5% delnic
 • 10% nepremičnin
 • 85% obveznic

Več o skladih