Po Nobelovem nagrajencu in upokojenem profesorju univerze Stanford Williamu Sharpu je najtežji izziv v financah, koliko prihrankov lahko v pokoju mesečno črpamo iz svojega portfelja, da se izognemo tveganju, da bi nam pred smrtjo zmanjkalo denarja. 

Kaj je tako težkega pri črpanju pokojninskih prihrankov? Glavni krivec za to je dejstvo, da nihče od nas ne ve, koliko časa bomo živeli in s tem je dolžina črpanja prihrankov neznana in zaradi tega ne moremo natančno načrtovati, kako bomo črpali prihranke. Če bomo prihranke hitro dvigovali, nam jih lahko zmanjka že po nekaj letih. Če jih bomo črpali prepočasi, nam bodo na koncu še ostali. Da je odgovor na vprašanje kako črpati prihranke še težji, moramo upoštevati tudi kakšen pričakovani donos bodo v tem obdobju ustvarili naši prihranki in kakšna bo prihodnja višina inflacije.

Kot ena od možnih rešitev, kako si zagotoviti dodatne prihodke v pokoju in rešiti dileme upravljanja lastnih prihrankov na stara leta, so se razvile pokojninske rente. Renta je v temelju redni dohodek, ki ga prejemamo na podlagi ali vloženega denarja ali nepremičnine in nam zagotavlja dodatni redni vir dohodka. Poznamo več vrst rent med katere uvrščamo tudi dodatne pokojnine, ki so posebna oblika rent in jih lahko začnejo prejemati člani kolektivnih in individualnih pokojninskih načrtov, ko se upokojijo. Pomembna lastnost dodatnih pokojnin je, da se morajo po slovenski zakonodaji izplačevati do konca življenja kar pomeni, da rento prejemamo do konca življenja, četudi porabimo vse svoje prihranke, saj v tem primeru razliko pokrije pokojninska družba. Z dodatno pokojnino se lahko poskrbi tudi za socialno varnost svojcev, saj se lahko v določenem obdobju v primeru smrti dodatne pokojnine tudi dedujejo. Na primer, če se oseba odloči, da želi imeti na renti dedovanje 20 let, to pomeni, da dediči, če umre po petih letih od začetka prejemanja rente, prejemajo rento še naslednjih 15 let oziroma imajo možnost, da se jim višina prihrankov, ki je še ostala, izplača.

Več o dodatnih pokojninah in izzivih črpanja prihrankov v pokoju si lahko preberete v zadnji objavi Časnika Finance na povezavi.  

S spoštovanjem,

Pokojninska družba A, d.d.              

NAROČITE SE NA SVEŽE NOVOSTI IZ PODROČJA:

  • Finančnih trgov
  • Pokojninskega varčevanja

Preberi vsebino

Pogosta vprašanja

Ker je edino varčevanje, ki ga država spodbuja z davčno olajšavo. Od premij v primeru kolektivnega zavarovanja ni potrebno plačati nobenih prispevkov in dajatev, v primeru individualnega zavarovanja, pa se vplačane premije upoštevajo pri zniževanju osnove za obračun dohodnine.

Postopek za vključitev je zelo enostaven:

  • v primeru individualnega zavarovanja izpolnite spletni obrazec ali pa pristopno izjavo in nam jo podpisano posredujete nazaj po pošti oziroma sken po elektronski pošti;
  • v primeru kolektivnega zavarovanja pa vas prosimo za izpolnitev spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo pripravili ponudbo za podjetje.

Poznamo kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje prek delodajalca (premije financira delodajalec, delno lahko tudi zaposleni) ali individualno dodatno pokojninsko zavarovanje, kjer premije v celoti financiramo sami individualno.

Vsa pogosta vprašanja