November se je na svetovnih borzah vse do 17. novembra odvijal odlično. Pandemija je bila v prvi polovici novembra sicer močno prisotna, a relativno stabilna (z izjemo srednje in jugovzhodne Evrope). Učinkovitost cepiv, še posebej po prejetem tretjem odmerku, je visoka. Prihaja pa tudi dodatno orožje proti koronavirusu v obliki tablet za domačo uporabo družb Merck in Pfizer. Centralni bankirji so v en glas odločno napovedovali prehodnost inflacije in napovedovali nadaljevanje trenutne denarne politike, ki z ekstremno nizkimi obrestnimi merami in obsežnim odkupovanjem obveznic povzroča likvidnostno poplavo in dviguje vrednost praktično vseh naložb, od delnic, nepremičnin do kriptovalut. A prišla je druga polovica novembra.


* Cenovni indeks, ki ne vključuje donosa od prejetih dividend

 1. Avstrijsko zaprtje

Jesenski evropski pandemijski val, ki se je tekom jeseni najprej krepil v nižje precepljenem srednjeevropskem prostoru (vse od baltskih pa do balkanskih držav), se je novembra razplamtel tudi v Avstriji in jugovzhodnem delu Nemčije. Kapitalski trgi so dokaj mirno prenašali višanje števil okužb zaradi zatrjevanja voditeljev, da do novega popolnega zaprtja ne bo prišlo. Ukrepi bodo usmerjeni v višanje precepljenosti, torej v skrajni obliki kot zaprtje države za necepljene. Avstrija je 15.11.2021 to tudi uvedla, teden dni kasneje pa močno presenetila svetovno javnost z zaprtjem države za celotno populacijo, torej tudi za polno cepljene posameznike. Dejstvo, da je prva zahodnoevropska država uvedla popolno zaprtje za vsaj 10 dni, je bilo za svetovne kapitalske trge precejšnje negativno presenečenje. Evropski delniški trg je ob spremljanju avstrijskih ukrepov izgubil 2,2 % vrednosti (med 17. in 23. novembrom), znaten upad vrednosti je utrpel tudi evro (-3,4 % oz. z 1,16 USD za 1 EUR, na 1,12 USD za 1 EUR; med 9. in 24.11.2021).

 2. Omikron

Južnoafriški minister za zdravje je 25.11.2021 sklical novinarsko konferenco na kateri je imel glavno vlogo strokovni svetovalec vlade za Covid. Slednji je izčrpno predstavil novo odkrito močno mutirano različico koronavirusa, ki je po njihovi oceni zaradi številnih mutacij verjetno bolj nalezljiva in bolj odporna na obstoječa s cepivom ali prebolelostjo pridobljena protitelesa. Pojav »supermutiranega« koronavirusa odpornega na cepiva je bil skrajni črni scenarij in ključno pandemijsko tveganje večine analitikov. Posledice so bile temu ustrezne. Prevladala je panika. Prve države so zaustavile lete iz Južne Afrike ali uvedle stroge karantene za potnike iz te države. Naslednji dan je evropski delniški indeks izgubil 3,7 % vrednosti, ameriški pa 2,3 % vrednosti. Največjo izgubo so utrpele delnice, najbolj občutljive na zaustavitev letalskega prometa (npr. delnice letalskih družb in turističnega sektorja).

Kako naprej?

Število okužb v srednji Evropi v zadnjih dneh upada (Avstrija, Slovenija, baltske države, Balkan) ali ne raste več (Nemčija, Slovaška, Češka…). Zdravstveni sistemi so ekstremno obremenjeni, a optimistične ocene gredo v smeri, da je najhujši del trenutnega jesenskega vala v tem delu Evrope za nami. Preostala Evropa ima višjo precepljenost starejših in posledično zaenkrat nima ne visokega števila okužb ne preobremenjenega zdravstvenega sistema. Evropski jesenski pandemijski val se torej verjetno umirja.

Ključno tveganje je zaskrbljujoča različica koronavirusa Omikron. Da je ta zaskrbljujoča, so si znanstveniki enotni. Niso si pa enotni, kako nalezljiva je, kakšen potek bolezni povzroča (blag ali težak) in koliko odporna je na obstoječa protitelesa. Ekstremno nalezljiva težka bolezen, ki je cepiva in zdravila ne preprečijo, je najbolj črn scenarij. Po tem scenariju sledi popolno zaprtje svetovnega gospodarstva do ustrezne precepljenosti z novim Omikronu prilagojenim cepivom. Nalezljiva, a ne dovolj za globalno širitev, blažja bolezen, ki je le delno odporna na obstoječa protitelesa, je optimističen scenarij. Po tem scenariju večina sveta ostane v PCT režimu s poudarkom na 3. odmerku cepiva do konca pandemije. Možni so seveda še številni vmesni scenariji. V naslednjih 14 dneh bo znanega več. Do takrat bodo znanstveniki v laboratorijih preverili učinkovanje cepiv.  Spremljanje južnoafriškega števila okužb in poteka bolezni pa bo pokazalo značilnosti in posledice Omikrona v realnosti. Kapitalski trgi se bodo na vsako novico (negativno ali pozitivno) močno odzvali.

Nekaj upanja na razvoj dogodkov po zmerno optimističnem scenariju so vnesli južnoafriški zdravniki, ki zaenkrat poročajo le o blažjih potekih bolezni (res, da na malem vzorcu bolnikov in pretežno mlajši populaciji), ter nekateri znanstveniki, ki ocenjujejo, da bodo 3. odmerki obstoječih cepiv vsaj delno učinkoviti tudi proti Omikron različici (predvsem proti težjemu poteku bolezni) ter da bodo prihajajoča zdravila v obliki tablet tudi pri Omikron različici učinkovita. V kolikor bi ta zmerno optimističen scenarij v naslednjih dneh in tednih vzdržal, bi mu lahko sledil donosen decembrski zaključek leta na svetovnih borzah.

Pokojninska družba A, d.d.

NAROČITE SE NA SVEŽE NOVOSTI IZ PODROČJA:

  • Finančnih trgov
  • Pokojninskega varčevanja

Preberi vsebino

Pogosta vprašanja

Ker je edino varčevanje, ki ga država spodbuja z davčno olajšavo. Od premij v primeru kolektivnega zavarovanja ni potrebno plačati nobenih prispevkov in dajatev, v primeru individualnega zavarovanja, pa se vplačane premije upoštevajo pri zniževanju osnove za obračun dohodnine.

Postopek za vključitev je zelo enostaven:

  • v primeru individualnega zavarovanja izpolnite spletni obrazec ali pa pristopno izjavo in nam jo podpisano posredujete nazaj po pošti oziroma sken po elektronski pošti;
  • v primeru kolektivnega zavarovanja pa vas prosimo za izpolnitev spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo pripravili ponudbo za podjetje.

Poznamo kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje prek delodajalca (premije financira delodajalec, delno lahko tudi zaposleni) ali individualno dodatno pokojninsko zavarovanje, kjer premije v celoti financiramo sami individualno.

Vsa pogosta vprašanja

Aktualne objave

Več objav