Profesionalni športniki, med katerimi so tudi nogometni zvezdniki evropskega prvenstva, ki smo jih v teh dneh spremljali na nogometnih zelenicah, imajo kljub vrtoglavim zaslužkom eno največjih tveganj za revščino po koncu svoje kariere.

Po podatkih angleške premier lige traja povprečna kariera tamkajšnjega nogometaša osem let, povprečna starost, pri kateri se igralci upokojijo, pa je le 35 let. Še slabše je v ameriški nogometni ligi NFL, kjer traja kariera povprečnega nogometaša samo tri leta in pol. Igralec si mora zato v kratkem času privarčevati zadosti prihrankov, od katerih bo živel še preostanek življenja, kar lahko pomeni tudi 50 let.

Po oceni ameriške revije SportsIllustrated 80 odstotkov profesionalnih igralcev ameriške nogometne lige NFL bankrotira v treh letih po koncu svoje aktivne kariere. Podobno je tudi v Veliki Britaniji, saj zaradi življenja na veliki nogi in kratke kariere, kar dva od petih profesionalnih igralcev nogometne premier lige končata v bankrotu v petih letih po upokojitvi.

Ker bi v prihodnje radi preprečili bankrote nogometašev, jih je začelo združenje britanskih profesionalnih nogometašev prek posebnih tečajev izobraževati glede pomena varčevanja in načrtovanja prihodnosti, prav tako pa  jim omogoča vključitev v zasebni pokojninski načrt profesionalnih nogometašev, v katerega so od leta 2011 vključeni vsi profesionalni nogometaši, katerih klubi so člani združenja oziroma zveze.

Več o tem kako varčujejo za pokojnino profesionalni nogometaši lahko preberete na povezavi.

S spoštovanjem,

 

Pokojninska družba A, d.d.

NAROČITE SE NA SVEŽE NOVOSTI IZ PODROČJA:

  • Pokojninsko zavarovanje
  • Finančni trgi
  • Obvestila za javnost