Ob koncu maja 2018 je bilo registriranih v Sloveniji 76.705 brezposelnih oseb, kar je 12,5 odstotka manj kot maja 2017. Medtem, ko so za iskalce zaposlitve ti podatki spodbudni, pa imajo zdaj podjetja vedno večje težave s tem, kako zadržati obstoječe delavce oziroma pridobiti nove, ki jih potrebujejo zaradi upokojevanj ali širitve obsega proizvodnje. Poleg same plače, ki je v Sloveniji za višje plačana delovna mesta še zelo obremenjena s prispevki, kar pomeni, da zaposlenim z višjimi plačami ob povišici ostane bore malo, podjetja ponujajo svojim zaposlenim širok nabor različnih ugodnosti. Med najpogostejšimi so možnost različnih izobraževanj, letovanje v počitniških objektih podjetja, skrb za varnost in zdravje pri delu in razumevanje za družinsko življenje zaposlenih.

Vedno bolj se uveljavlja tudi skrb za prihodnost zaposlenih s financiranjem kolektivnega pokojninskega načrta, na podlagi katerega bodo zaposleni ob upokojitvi poleg javne prejemali še dodatno pokojnino. Nekatera podjetja ponujajo tudi zasebna zdravstvena zavarovanja, ki omogočajo zaposlenim hitrejši obisk specialistov in dodatna kritja za primer nastopa bolezni.

Po zadnji raziskavi med britanskimi zaposlenimi, ki jo je izvedla družba Hargreaves Lansdown, so najpopularnejši pri zaposlenih kolektivni pokojninski načrti, zasebno zdravstveno zavarovanje in dodatne ugodnosti, ki so vezane na dopust zaposlenih. Med zaposlenimi, ki razmišljajo o menjavi zaposlitve, jih kar sedem od desetih med najpomembnejše kriterije pri presoji novega delodajalca navaja prav pokojninski načrt. Podobno ugotavlja tudi raziskava britanskega The Telegraph. Zaposleni najbolj cenijo kolektivne pokojninske načrte, saj se zavedajo, da bodo v prihodnje še pridobivali pomen, saj bodo javne pokojnine še nižje zaradi demografskih izzivov prihodnosti in s tem dodatne pokojnine še pomembnejše.

Podrobneje glede odnosa zaposlenih do različnih ugodnosti delodajalcev si lahko preberete v članku, objavljenem 11. junija 2018 v časniku Dnevnik na povezavi.

S spoštovanjem, 

Pokojninska družba A, d.d.

Pripete datoteke
Download this file (Plača ni več edina ugodnost za zaposlene.pdf)Novica v Pdf obliki116 kB

NAROČITE SE NA SVEŽE NOVOSTI IZ PODROČJA:

  • Pokojninsko zavarovanje
  • Finančni trgi
  • Obvestila za javnost