Nižanje splošne ravni obrestnih mer, rast delniških indeksov ter upanje na umiritev geopolitičnih sporov so zaznamovali letošnjo prvo polovico poletja. Navkljub jasnim znakom umirjanja globalne gospodarske rasti (npr. nemške industrijske proizvodnje) ter še vedno nerazrešenim ključnim geopolitičnim sporom (kitajsko ameriška trgovinska vojna, Brexit) smo bili v juliju priča rekordnim vrednostim svetovnega delniškega indeksa. Zasluga gre v največji meri pričakovanjem udeležencev kapitalskega trga po občutnem premiku v denarni politiki v smeri nižanja obrestnih mer oziroma obuditvi programov kvantitativnega sproščanja.

JUNIJ 2019

*Cenovni indeks, ki ne vključuje donosa od prejetih dividend

JULIJ 2019

*Cenovni indeks, ki ne vključuje donosa od prejetih dividend

Denarna politika – vse bolj negativne obrestne mere, negativni učinki in pozivi za pomoč ekspanzivne fiskalne politike 

ECB je na julijskem zasedanju sicer ohranila denarno politiko nespremenjeno in podrobno proučuje možnosti, ki jih ima na voljo za dodatno spodbudo gospodarstvu in inflaciji. Dodatne ukrepe bo uvedla po septembrskem zasedanju. A obrestne mere evroobmočja so že sedaj močno negativne in spuščanje v še bolj negativno območje prinaša vse močnejše negativne stranske učinke take politike. Stabilnost finančnega sistema se šibi kot posledica premikanja tradicionalnih kupcev varnih naložb v smeri vse bolj tveganih in manj likvidnih naložbenih možnosti. Vse z namenom izognitvi kazenskim negativnim obrestim, ki jih pač v teh dneh nudijo varne državne in podjetniške obveznice. Bančna profitabilnost je na udaru, vsaj sodeč po izjavah bankirjev. Banke morajo ECB namreč plačevati -0,4 % obrestno mero za presežna sredstva in slednjih imajo po letih sanacij, kapitalske krepitve in zelo previdne kreditne politike, ki je v precejšnji meri tudi posledica vse zahtevnejše regulative same ECB, precej. V objavah letošnjih polletnih bančnih poslovnih rezultatov  je bilo okolje negativnih obrestnih mer pogosto izpostavljeno kot eden zaviralnih negativnih dejavnikov na dobičkonosnost poslovanja.

Ključna tveganja v praktično vseh gospodarskih napovedih zadnjega leta dni so geopolitične narave. Trgovinska vojna med Kitajsko in ZDA je običajno na prvem mestu, sledi ji vse bolj težavna in  umazana ločitev Združenega kraljestva od EU. Nižanje obrestnih mer v še nižje negativno območje seveda ne rešuje ne enega ne drugega problema. Deloma blaži negativne posledice teh sporov na gospodarsko razpoloženje, a na škodo konservativnih varčevalcev…. Vseh potencialnih težav ter omejitev močno negativnih obrestni mer se zaveda tudi ECB, zato je odborom dala časa do septembra, da pripravijo celovite ukrepe z namenom blažitve negativnih učinkov….

Denarna politika ECB je izčrpana in tudi zato g. Draghi iz ene tiskovne konference na drugo krepi poziv za fiskalne, torej državne investicijsko naravnane spodbude gospodarstvu, pri čemer ima v mislih predvsem Nemčijo.

Geopolitični spori….

… se v juniju in juliju niso zaostrovali. V juniju se je po srečanju Trump – XI v Osaki na Japonskem krepil optimizem po premiku trgovinskega spora z mrtve točke, kar je skupaj z nižjimi obrestnimi merami dvigovalo delniške indekse. Julij je bil bolj umirjen. Angleški konzervativci so za predsednika vlade izvolili Borisa Johnsona, enega od dveh najprepoznavnejših in najglasnejših zagovornikov Brexita. S tem se je močno povišala verjetnost trdega izhoda Združenega kraljestva iz EU ter s tem povišala verjetnost povzročitve gospodarske škode angleškemu, a v manjši meri tudi evropskemu gospodarstvu. V primerjavi z USD je tako GDP v juliju izgubil 4,2 % vrednosti, EUR pa 1,6 % vrednosti.

O tem, da geopolitični spori in negotovost, ki iz njih izhaja, zavira gospodarsko rast ni nobenega dvoma. Tudi številna podjetja, ki poslujejo globalno, so ob objavi polletnih rezultatov poslovanja le- te omenjala kot ključen dejavnik za znižane rezultate in izglede poslovanja v prihodnje. V splošnem so rezultati še vedno zelo solidni in se napajajo iz močnega in razpoloženega potrošnika, a razpoloženje slednjega se lahko zelo hitro spremeni, če pride do odprte trgovinske vojne (višanja carin) med ZDA in Kitajsko ter EU in Združenim kraljestvom. Slednje bi namreč pričelo vidno dražiti vsakdanje nakupe gospodinjstev in vidno zniževati njihovo kupno moč…

V takem okolju ostajamo previdni in zmerno izpostavljeni do tveganih naložb.

Pokojninska družba A, d.d.

 

NAROČITE SE NA SVEŽE NOVOSTI IZ PODROČJA:

  • Pokojninsko zavarovanje
  • Finančni trgi
  • Obvestila za javnost