Delta različica koronavirusa, ki izvira iz Indije in je tam v aprilu povzročila nov obsežen val okužb in smrti, se širi po zemeljski obli. Postala je prevladujoča različica v Združenem kraljestvu, Rusiji, Izraelu, Južni Afriki, Indoneziji, Singapurju …Vse bolj prisotna je tudi v ZDA (okvirno 47 % okužb) ter Evropi (Portugalska okvirno 74 %, Nemčija okvirno 33 %). Bolj kot samo višanje deleža okužb z Delta različico je za kapitalske trge zaskrbljujoče splošno naraščanje števila okužb, in to v državah z visoko precepljenostjo proti koronavirusu.


* Cenovni indeks, ki ne vključuje donosa od prejetih dividend

Eksplozivna rast okužb nam misli avtomatsko napelje na ponovne omejitve stikov, karantene, policijske ure itd. Spomin na lansko jesen, ko je bilo nenadoma vsako gibanje in človeški stik prepovedano, je še namreč kako živ. So pred nami nove stroge omejitve, posledičen zastoj gospodarstva in padec delniških indeksov? Najverjetneje ne, ali pa vsaj v bistveno blažji obliki. Zakaj? Zato, ker:

 1. Delta različica je resda bolj nalezljiva (60 % bolj od angleške različice po oceni Public Health England) in bolj trdovratna (1. doza cepiva prepreči le 30 % okužb, 2. doza 80 % (cepivo Pfizer 88%, AstraZeneca 67 %)), pa vendar dve dozi cepiva Pfizer ali AstraZeneca preprečita 96 % oz. 92 % hospitalizacij. Delta se torej širi tudi med cepljeno populacijo, a med njimi praktično skoraj ne povzroča hospitalizacij in obremenitve zdravstvenega sistema in smrti.

 2. Precepljenost razvitega zahodnega sveta je iz dneva v dan višja. V EU je 34,1 % vseh prebivalcev že polno cepljenih in torej zaščitenih pred težjim potekom morebitne okužbe z Delta različico. Nadaljnjih 17 % populacije je delno zaščitenih po prejetem prvem odmerku in bo polno zaščitenih v naslednjih nekaj tednih s prejemom 2. odmerka. V ZDA je že 47 % populacije polno zaščitene, v Združenem kraljestvu 49,5 % itd. V razvitem zahodnem svetu je poleg tega sedaj na razpolago dovolj cepiva. V ZDA, Kanadi in EU se lahko cepi praktično vsaka odrasla oseba, ki to želi.

 3. Okužbe z Delto se širijo predvsem med mladimi. Ti v večini držav še niso cepljeni. V Združenem kraljestvu so šele pričeli s cepljenjem mlajših od 30 let, večina 30 do 40 let starih pa še ni prejela 2. odmerka. V Izraelu, ki je med najbolj precepljenimi državami sveta, pa se okužbe širijo skoraj izključno med mladimi oz. najstniki. Mladi niso rizična skupina za težji potek Covid-19 in posledično ne polnijo bolniških postelj.

Delta različica se je v zahodnem razvitem in dobro precepljenem svetu sicer ponekod uspela razširiti (skoki okužb v Združenem kraljestvu, na Portugalskem …), pa vendar cepiva presenetljivo dobro delujejo in odlično ščitijo pred težjim potekom bolezni, ki bi zahtevala hospitalizacijo. Okužbe se torej pretežno beležijo med mladimi in precepljenimi starejšimi, kar pa ne polni oz. zelo počasi in zmerno polni bolnišnične postelje in rahlo viša število smrti. V Združenem kraljestvu so tako v lanskem jesenskem valu ob enakem številu okužb kot v zadnjih dneh beležili kar 10 krat višje število smrti zaradi Covid-19.


Vir: Daily summary | Coronavirus in the UK (data.gov.uk)

Vpliv delta različice na kapitalske trge je bil zaenkrat zmeren in se je dotaknil le naložb, ki so močno občutljive na potek pandemije oz. prve v vrsti žrtev morebitnega zaostrovanja omejitev (letalske družbe, turizem, banke ipd.).  Ameriški delniški indeks S&P 500 dosega rekordne vrednosti, evropski je tik pod lastnim rekordom s sredine junija. Odsotnost smrti v zadnjem »delta« valu okužb ter njegova vsaj zaenkrat lokalna omejenost močno šibita pomen delta različice za kapitalske trge. Voditelji prizadetih držav zaenkrat vztrajajo na planirani odpravi omejitev (19. julij v Združenem kraljestvu) oz. uvajajo blage omejitve (maske v notranjih prostorih v Izraelu) predvsem pa poudarjajo zaščito in pomen cepiv. V en glas zatrjujejo, da dokler bo smrtnost ostala nizka, novih omejitev ne bodo uvajali. Kapitalski trgi posledično zaenkrat prikazujejo precejšnjo imunost na porast okužb z delta različico. 

Pokojninska družba A, d.d.

 

NAROČITE SE NA SVEŽE NOVOSTI IZ PODROČJA:

 • Finančnih trgov
 • Pokojninskega varčevanja

55.000

varčevalcev

350 miljonov €

sredstev v upravljanju

4

skladi

Več o družbi

Pogosta vprašanja

Ker je edino varčevanje, ki ga država spodbuja z davčno olajšavo. Od premij v primeru kolektivnega zavarovanja ni potrebno plačati nobenih prispevkov in dajatev, v primeru individualnega zavarovanja, pa se vplačane premije upoštevajo pri zniževanju osnove za obračun dohodnine.

Postopek za vključitev je zelo enostaven:

 • v primeru individualnega zavarovanja izpolnite spletni obrazec ali pa pristopno izjavo in nam jo podpisano posredujete nazaj po pošti oziroma sken po elektronski pošti;
 • v primeru kolektivnega zavarovanja pa vas prosimo za izpolnitev spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo pripravili ponudbo za podjetje.

Poznamo kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje prek delodajalca (premije financira delodajalec, delno lahko tudi zaposleni) ali individualno dodatno pokojninsko zavarovanje, kjer premije v celoti financiramo sami individualno.

Vsa pogosta vprašanja

Skladi življenjskega cikla

DELNIŠKI SKLAD
 • Stari do 42 let
 • 80% delnic
 • 20% obveznic
URAVNOTEŽENI SKLAD
 • Stari do 55 let
 • 35% delnic
 • 65% obveznic
ZAJAMČENI SKLAD
 • Za vse starosti
 • 5% delnic
 • 10% nepremičnin
 • 85% obveznic

Več o skladih

Aktualne objave

Več objav

Twitter objave Pokojninske družbe A