Raziskava mednarodne finančne družbe Aegon, ki je zajemala več kot 15 tisoč zaposlenih in upokojencev iz vsega sveta, je razkrila, da smo v povprečju še vedno slabo finančno pripravljeni na upokojitev.

Izsledki raziskave, ki je zajemala države od ZDA, Velike Britanije, Poljske, Španije do Indije, Japonske in Kitajske razkriva, da je finančna pripravljenost posameznikov na upokojitev v povprečju še vedno zelo slaba. V povprečju le 38 % anketiranih redno namensko varčuje za pokojnino, 23 % varčuje občasno, med tem ko 21 % šele načrtuje varčevanje v prihodnje, 6 % pa sploh ne namerava varčevati.  

Slika: Za pokojnino varčujem

Vir: Aegon 2016

Od zaposlenih, ki redno varčujejo za pokojnino, je 32 % kot razlog za začetek varčevanja navedlo, da so začeli varčevati, ker so dopolnili določeno starost, pri kateri so začeli razmišljati tudi o upokojitvi. Dobrih 16 % jih je začelo varčevati, ker so si ustvarili družino in jih je to spodbudilo k razmišljanju o svoji prihodnosti, 16 % pa jih je začelo varčevati, ker jih je delodajalec vključil v kolektivni pokojninski načrt in začel plačevati prispevke. Med preostalimi razlogi so še poroka, povišica plače in nova zaposlitev pri novem delodajalcu. Skoraj 40 % razlogov za začetek varčevanja je povezanih z zaposlitvijo, kar kaže na velik pomen in vlogo delodajalcev pri varčevanju zaposlenih za pokojnino. Podobno je tudi v Sloveniji, kjer je po zadnjih podatkih MDDSZ kar 96,6% članov prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja vključenih prek kolektivnih pokojninskih načrtov, ki jih v celoti oziroma vsaj deloma financirajo družbeno odgovorni delodajalci.

Podrobnejše izsledke raziskave lahko preberete na povezavi

S spoštovanjem,

 

Pokojninska družba A, d.d.    

NAROČITE SE NA SVEŽE NOVOSTI IZ PODROČJA:

  • Pokojninsko zavarovanje
  • Finančni trgi
  • Obvestila za javnost