Le še do konca leta si lahko z individualnim doplačilom premije znižate dohodnino za letošnje leto in še povečate prihranke za dodatno pokojnino.

Država spodbuja dodatno pokojninsko zavarovanje s posebno davčno olajšavo, ki je ne omogoča nobena druga oblika varčevanja. Individualno doplačane premije se namreč upoštevajo pri znižanju dohodninske osnove kar pomeni, da dobimo del doplačila nazaj ob poračunu dohodnine oziroma se nam zniža doplačilo. V nadaljevanju vam posredujemo podrobnejše informacije za doplačilo premije na kolektivno ali individualno polico. Vse podrobnosti so vam na voljo tudi na povezavi, kjer lahko najdete tudi generator QR kode s katerim si lahko ustvarite UPN nalog za doplačilo premije prek vaše mobilne banke. 

Kolektivni zavarovanci, ki ste vključeni v pokojninski načrt preko podjetja, ki vam ne plačuje premije do maksimalne višine olajšave (5,84 % vaše bruto letne plače in letno ne več kot 2.819 evrov), lahko sami doplačate premijo in s tem izkoristite davčno olajšavo. Doplačana premija se vam bo upoštevala pri znižanju dohodninske osnove. Doplačilo izvedete z nakazilom na tekoči račun kritnega sklada IBAN SI56 0291 3025 5416 568, referenca SI00 87vaša davčna številka (primer plačilnega naloga).

Individualni zavarovanci, ki varčujete samostojno, lahko prav tako izkoristite olajšavo in si do konca leta doplačate premijo do maksimalne višine olajšave. S tem boste v celoti izkoristili olajšavo in si znižali dohodninsko osnovo. Doplačilo izvedete sami z nakazilom na tekoči račun kritnega sklada IBAN SI56 0291 3025 5416 568, referenca SI00 86vaša davčna številka (primer plačilnega naloga). Tudi letos lahko v sklopu posebne akcije vplačate letno premijo na obroke s kartico Diners Club in s tem izkoristite olajšavo letos, premijo pa plačate na obroke v naslednjem letu (podrobnosti akcije).

Da se bo doplačilo upoštevalo pri znižanju dohodnine za leto 2021, ga mora pokojninska družba prejeti na račun najkasneje do 31.12.2021. Doplačate lahko tudi premijo, ki je višja od davčne olajšave. V tem primeru se bo celotno vplačilo knjižilo na vaš varčevalni račun, pri znižanju dohodnine pa se bo upošteval le del. 

Za podroben izračun, koliko premije lahko še doplačate in za koliko si boste znižali dohodnino, si lahko pomagate z mobilno aplikacijo ePokojnina oziroma nas lahko pokličete na 01 230 77 22 ali info@pokojninskad-a.si.

S spoštovanjem,

Pokojninska družba A, d.d.

NAROČITE SE NA SVEŽE NOVOSTI IZ PODROČJA:

 • Finančnih trgov
 • Pokojninskega varčevanja

55.000

varčevalcev

350 miljonov €

sredstev v upravljanju

4

skladi

Več o družbi

Pogosta vprašanja

Ker je edino varčevanje, ki ga država spodbuja z davčno olajšavo. Od premij v primeru kolektivnega zavarovanja ni potrebno plačati nobenih prispevkov in dajatev, v primeru individualnega zavarovanja, pa se vplačane premije upoštevajo pri zniževanju osnove za obračun dohodnine.

Postopek za vključitev je zelo enostaven:

 • v primeru individualnega zavarovanja izpolnite spletni obrazec ali pa pristopno izjavo in nam jo podpisano posredujete nazaj po pošti oziroma sken po elektronski pošti;
 • v primeru kolektivnega zavarovanja pa vas prosimo za izpolnitev spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo pripravili ponudbo za podjetje.

Poznamo kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje prek delodajalca (premije financira delodajalec, delno lahko tudi zaposleni) ali individualno dodatno pokojninsko zavarovanje, kjer premije v celoti financiramo sami individualno.

Vsa pogosta vprašanja

Skladi življenjskega cikla

DELNIŠKI SKLAD
 • Stari do 42 let
 • 80% delnic
 • 20% obveznic
URAVNOTEŽENI SKLAD
 • Stari do 55 let
 • 35% delnic
 • 65% obveznic
ZAJAMČENI SKLAD
 • Za vse starosti
 • 5% delnic
 • 10% nepremičnin
 • 85% obveznic

Več o skladih

Aktualne objave

Z varčevanjem do nižje dohodnine (Dnevnik, 21.11.2021)

 

Pandemija in farmacija (Točka preloma RTV SLO 21.10.2021) 

Finančni trgi in nepremičnine (Točka preloma RTV SLO 7.10.2021). 

Več objav

Twitter objave Pokojninske družbe A