Le še do konca leta si lahko z individualnim doplačilom premije znižate dohodnino.

Varčevanje v pokojninskih skladih spodbuja država s posebno davčno olajšavo. Individualno vplačane premije se upoštevajo pri znižanju dohodninske osnove, kar pomeni, da dobimo del vplačila nazaj ob poračunu dohodnine oziroma se nam zniža doplačilo. Premijo lahko doplačate vsi, ki varčujete samostojno, kot tudi vključeni v pokojninske načrte preko delodajalca. Spodaj posredujemo podatke za doplačilo premije, vse podrobnosti pa so na voljo tudi na povezavi, kjer lahko najdete generator QR kode s katerim si lahko ustvarite UPN nalog za doplačilo premije preko svoje mobilne banke.

Če varčujete preko delodajalca, ki vam ne plačuje premije do maksimalne višine olajšave (5,84 % vaše bruto letne plače in letno ne več kot 2.819 evrov), lahko sami doplačate razliko in s tem maksimalno izkoristite davčno olajšavo. Doplačana premija se vam bo upoštevala pri znižanju dohodninske osnove. Doplačilo izvedete z nakazilom na tekoči račun kritnega sklada IBAN SI56 0291 3025 5416 568, referenca SI00 87vaša davčna številka.

Če varčujete samostojno, lahko prav tako izkoristite olajšavo in si do konca leta doplačate premijo do maksimalne višine olajšave. Doplačilo izvedete sami z nakazilom na tekoči račun kritnega sklada IBAN SI56 0291 3025 5416 568, referenca SI00 86vaša davčna številka. Tudi letos lahko v sklopu posebne akcije vplačate letno premijo na obroke s kartico Diners Club in s tem izkoristite olajšavo letos, premijo pa plačate na obroke v naslednjem letu (podrobnosti akcije).

Da se bo doplačilo upoštevalo pri znižanju dohodnine za leto 2021, ga mora pokojninska družba prejeti na račun najkasneje do 31.12.2021. Doplačate lahko tudi premijo, ki je višja od davčne olajšave. V tem primeru se bo celotno vplačilo knjižilo na vaš varčevalni račun, pri znižanju dohodnine pa se bo upošteval le del.

Za podroben izračun, koliko premije lahko še doplačate in za koliko si boste znižali dohodnino, si lahko pomagate z mobilno aplikacijo ePokojnina oziroma nas lahko pokličete na 01 230 77 22 ali info@pokojninskad-a.si.

S spoštovanjem, 

Pokojninska družba A, d.d.

NAROČITE SE NA SVEŽE NOVOSTI IZ PODROČJA:

  • Finančnih trgov
  • Pokojninskega varčevanja

Preberi vsebino

Pogosta vprašanja

Ker je edino varčevanje, ki ga država spodbuja z davčno olajšavo. Od premij v primeru kolektivnega zavarovanja ni potrebno plačati nobenih prispevkov in dajatev, v primeru individualnega zavarovanja, pa se vplačane premije upoštevajo pri zniževanju osnove za obračun dohodnine.

Postopek za vključitev je zelo enostaven:

  • v primeru individualnega zavarovanja izpolnite spletni obrazec ali pa pristopno izjavo in nam jo podpisano posredujete nazaj po pošti oziroma sken po elektronski pošti;
  • v primeru kolektivnega zavarovanja pa vas prosimo za izpolnitev spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo pripravili ponudbo za podjetje.

Poznamo kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje prek delodajalca (premije financira delodajalec, delno lahko tudi zaposleni) ali individualno dodatno pokojninsko zavarovanje, kjer premije v celoti financiramo sami individualno.

Vsa pogosta vprašanja